Make your own free website on Tripod.com

Home

Lektire

F. M. Dostojevski: „Zločin i kazna“

Svakako pročitajte lektiru! Ovo su kratke smjernice za jednostavnije shvaćanje knjige.

©AnjaWork Co.™ 2005./06. All rights reserved.

 

 

„ZLOČIN I KAZNA“

 

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

 

 

 

Prvi dio

 

 

I. poglavlje

Mladić Raskoljnikov izbjegava gazdaricu da joj ne mora platiti stanarinu dok odlazi na siromašne petrogradske ulice i trgove. Putem detaljno razmišlja o svom „ pothvatu“. Kod neke starice koju od prije poznaje (lihvarka) založi običan sat za sitan novac. Odlazi u krčmu.

 

II. poglavlje

Opis krčme. Razgovor s Marmeladovom. Marmeladov pripovjeda o svom životu. Raskoljnikov ga na kraju vodi kući gdje zatekne Marmeladovu obitelj.

 

III. poglavlje

Raskoljnikov dobiva pismo od majke. U nj se opisuju Dunjine (Raskoljnikovljeva sestra) dogodovštine i njene zaruke. Majka mu napominje da će se uskoro svi sastati u Petrogradu jer se, radi budućeg muža, tamo sele.

 

IV. poglavlje

R. izlazi u grad i u glasnu monologu prekorava majku i sestru te ne odobrava njihov postupak. Krenuvši prijatelju sa sveučilišta, Razumihinu, na boulevardu ugleda djevojku „posrnula morala“ kako tetura od pijanstva. Umalo se potuče s nekim „gospodinom“ koji ju je isto promatrao te zatraži od pridošlog stražara da ju odvede na sigurno mjesto. Njegove misli o tome.

 

V. poglavlje

Opet razmišlja o „pothvatu“ i predomisli se u vezi odlaska Razumihinu. Slučajno malo više popije (1 čašicu votke) u obližnjoj krčmi, napije se i usnu san iz djetinjstva.

Na putu kući slučajno sretne polusestru Aljone Ivanovne (stara lihvarka) i sazna iz razgovora da će starica ostati jedno vrijeme idućeg dana sama kod kuće.

 

VI. poglavlje

Opis toga kako je u običnom razgovoru R. saznao za Aljonu Ivanovnu.

Nakon pomno smišljena plana, slijedi niz razmišljanja na putu do Aljone Ivanovne.

 

VII. poglavlje

Raskoljnikov ubija Aljonu Ivanovnu i nj polusestru, Lizavetu. Krade od lihvarke što stigne.

 

 

Drugi dio

 

 

I. poglavlje

Grozničave misli nakon ubojstva. Poziv na policiju, zbog neplaćenih računa na sveučilištu. Razgovor dvaju poručnika-oficira o jučerašnjem ubojstvu.

 

II. poglavlje

Skrivanje dokaza krađe. Repriza crnih misli o ubojstvu.

Posjet Razumihinu. Odbija posao prevoditelja i odlazi. Prisjeća se ne tako davne prošlosti (studentski dani).

Probudi se u halucinacijama. Kasnije se onesvijesti.

 

III. poglavlje

Osvjesti se nakon 4 dana. Dobije obećane novce od majke. Razumihinov se nastanjuje kod njega dok mu ne bude bolje. Nabavio mu novo odijelo (rabljeno).

 

IV. poglavlje

Dolazi Zosimov; on je liječio Raskoljnikova tijekom groznice. Zosimov i Razumihin pričaju o dvostrukom ubojstvu, gdje je okrivljen ličilac koji je radio u stanu pokraj lihvarkinog.

 

V. poglavlje

Raskoljnikova posjećuje sestrin zaručnik, Lužin. Započne razgovor sa Zosimovom i Razumihinom. Na kraju, kad sva trojica počnu pričati o ubojstvu, Raskoljnikov istjera Lužina na temelju zaruka.

 

VI. poglavlje

Raskoljnikov sve istjera iz sobe, obuče se i izađe na predvečernju ulicu. Njezin opis. Odlazi u malo uređeniju krčmu i tamo sreće Zamjotova (on je...) te s njim raspravlja o kriminalu i ubojstvima te se skoro oda. Kasnije sreće Razumihina koji ga kori što je ustao iz postelje. Raskoljnikov odlazi i promatra pokušaj samoubojstva neke djevojke.

Šeta se ulicom i naiđe na zgradu gdje je ubio žene. Uđe unutra i primjeti da je lihvarkin stan nanovo obnovljen. Pazikućama se učini sumnjivim te ga izbace na ulicu.

 

VII. poglavlje

Na ulici ugleda pogaženo onesvješteno tijelo Marmeladova. Svijet koji se skupio oko nj pomogne Raskoljnikovu da ga odnesu Marmeladovoj kući. Katerina Ivanovna, njegova žena, ga liječi. Marmeladov na kraju umre. Raskoljnikov obećao pomoć obitelji. Odluči svratiti do Razumihina koji je pripremao zabavu zbog novog useljenja u kuću blizu Raskoljnikova. Naiđe na polupijanog Razumihina, koji ga odluči otpratiti kući. U sobi sretne majku i sestru.

 

 

Treći dio

 

 

I. poglavlje

Razumihin otprati majku i sestru do nj svratišta i obeća da će se on i Zosimov brinuti za Raskoljnikova. Njihovi razgovori i misli.

 

II. poglavlje

Jutarnji razgovor Razumihina s Raskoljnikovljevom majkom i sestrom o Raskoljnikovu.

 

III. poglavlje

Razgovor sina, majke i sestre. Iako je sestrin zaručnik zamolio da na budućem sastanku ne prisustvuje Raskoljnikov, sestra ipak odluči pozvati njega i Razumihina.

 

IV. poglavlje

U razgovor upada Sonja, Marmeladova kći „posrnula morala“. Poziva Raskoljnikova na sahranu i zahvaljuje mu se. Kasnije Raskoljnikov i Razumihin odlaze da Raskoljnikov pokupi od jednog čiče sve što je bio založio kod stare lihvarke.

 

V. poglavlje

Raskoljnikov, Razumihin, Zamjotov i Porfirij (kod nj su došli zbog zaloga) raspravljaju o tome što je zločin.

 

VI. poglavlje

Na putu do majke i sestre, Raskoljnikova obuze neka nedoumica i ode kući ostavljajući Razumihina da zabavlja njih dvije.

Kući sreće nekog čovjeka koji ga proglašava ubojicom.Vraća se u sobu i razmišlja o ubojstvu. Čudan san. Posjet Svidrigajlova.

 

 

Četvrti dio

 

 

I. poglavlje

Dug, raznorazni razgovor sa Svidrigajlovom (on je nekad davno htio zavesti Dunju, a sad se zbog toga pokušava (novčano) ispričati à tu je priču majka Raskoljnikovu napomenula u pismu).

 

II. poglavlje

Žestoki obračun s Lužinom i prekid zaruka.

 

III. poglavlje

Kratko čavrljanje nakon incidenta. Iznenadni Raskoljnikovljev odlazak. On moli Razumihina da pripazi na majku i sestru.

 

IV. poglavlje

Neugodan razgovor između Sonje i Raskoljnikova.

 

V. poglavlje

Neugodan razgovor između Raskoljnikova i Porfirija. Opet rasprava o zločinima (više s Porfirijeve strane).

 

VI. poglavlje

Novi lik, Nikolaj (on je radio s prvoosumnjičenim ličiocem) upada u kabinet gdje se Raskoljnikov i Porfirij i kazuje da je on počinio ubojstva. Raskoljnikovljeve misli o proteklim događajima. U sobu mu ulazi čovjek koji ga je prije proglasio ubojicom i ispričava se što je to napravio, jer je čuo za Nikolaja.

 

 

Peti dio

 

 

I. poglavlje

Općenite Lužinove misli nakon incidenta. Nezadovoljstvo sustanarom Lebezjatnikovom. Njihov razgovor.

Lužin pomaže Sonjinoj obitelji dajući joj novac (on trenutno stanuje u istoj zgradi gdje su i karmine).

 

II. poglavlje

Opis priređivanja karmina Katerine Ivanovne. Radnja i razgovori koji se tamo odvijaju s Raskoljnikovom, Sonjom i kućepaziteljicom. Svađa kućepaziteljice i Katerine Ivanovne.

 

III. poglavlje

Na karmine ulazi Lužin i optužuje Sonju da mu je tijekom prethodnog razgovora ukrala 100 rubalja. Novčanica se ipak nađe kod nje. Očaj Katerine Ivanovne. Lebezjatnikov kazuje kako je Lužin podmetnuo novčanicu. Upetlja se i Raskoljnikov i stvar se riješi Lužinovim iseljenjem.

 

IV. poglavlje

Raskoljnikov priznaje Sonji ubojstva.

 

V. poglavlje

Upada Lebezjatnikov i kazuje da je Katerina Ivanovna poludjela. Sonja odlazi kod nj. Raskoljnikov se vraća kući i razmišlja o kazni i robiji. Dolazi Dunja nakratko da obiđe brata.

Sonja, Lebezjatnikov i Raskoljnikov odlaze Katerini Ivanovnoj koja luđački pleše na trgovima s djecom da nešto zaradi.

Smrt Katerine Ivanovne. Svidrigajlov odluči pomoći.

 

 

Šesti dio

 

 

I. poglavlje

Općenite Raskoljnikoljeve misli o smrti. Razgovor između njega i Razumihina (Razumihin napominje da je Dunja dobila nekakvo pismo). Njegove misli. Nagli susret Raskoljnikova i Porfirija.

 

II. poglavlje

Dolazi Porfirij. Slijedi neugodan razgovor gdje on kazuje da zna da je Raskoljnikov kriv i da bi bilo bolje da se preda.

 

III. poglavlje

„Slučajni“ Raskoljnikovljev susret sa Svidrigajlovom i nj razgovor. Otkriva da je S. ništavac.

 

IV. poglavlje

Bezobrazne Svidrigajlove priče o ljubavnicama i o skorašnjem novom braku. Nakon razgovora Raskoljnikov ga odluči pratiti.

 

V. poglavlje

Tajni sastanak Svidrigajlova i Dunje gdje joj S. otkriva da je njezin brat ubojica. Pokušaj silovanja Dunje. Ona skoro ubije S. Njen žurni odlazak.

 

VI. poglavlje

Svidrigajlova protekla noć. Noćne more. Nj samoubojstvo.

 

VII. poglavlje

Dirljiv razgovor i oproštaj između Raskoljnikova, majke i sestre Nijemo priznanje.

 

VIII. poglavlje

Dirljiv oproštaj sa Sonjom. Razgovor s „Barutom“ (jedan od oficira) u policiji. Konačno priznanje.

 

 

Epilog

 

 

I. poglavlje

Rasplet slučaja. Bolest Raskoljnikove majke. Raskoljnikovljev odlazak u Sibiriju. Vjenčanje Dunje i Razumihina. Majčina smrt. Opis Raskoljnikovljeva kazneničkog života. Njegova iznenadna bolest.

 

II. poglavlje

Raskoljnikovljeve teške misli. Ozdravljenje. Bjesomučno razmišljanje o ciklusu stvari i ubijanju. Šuteći Sonji priznaje svoju ljubav prema njoj.

 

 

ACTA EST FABULA!

 

F. M. Dostojevski: „Zločin i kazna“

Svakako pročitajte lektiru! Ovo su kratke smjernice za jednostavnije shvaćanje knjige.

©AnjaWork Co.™ 2005./06. All rights reserved.