Make your own free website on Tripod.com

Home

Lektire

A. Šenoa: „Prijan Lovro“

Svakako pročitajte lektiru! Ovo su kratke smjernice za jednostavnije shvaćanje knjige.

©AnjaWork Co.™ 2005./06. All rights reserved.

 

 

„PRIJAN LOVRO“

 

August Šenoa

 

 

Šenoa odlazi na selo kod prijatelja. Nakon što je tjedan dana padala kiša, on i glavno seosko društvo nalaze se zajedno i čavrljaju. Šenoa započinje razgovor s udovicom (koja mu je zapela za oko) o knjigama. Ona je Hrvatica, ali ne čita knjige na hrvatskom jer su sadržaji dosadni. Šenoa joj odluči ispričati zanimljivu priču...

Prije par godina u Pragu je sa šačicom Hrvata proučavao sve hrvatski pisano. Stari prijatelj Bodul upoznaje ga s novopridošlim Lovrom. Prijateljstvo s Lovrom.

Lovrina prošlost. Majčina odluka da postane svećenik. Odlazi u Ljubljanu. On ne želi biti svećenik, ali ipak se zbog majke zaredi. Nakratko se vraća kući. Majčino oduševljenje.

Lovrina tuga i nesreća u sjemeništu. Sve veće zanimanje za filozofiju, povijest, matematiku etc.

Odlazi s nekim bogoslovcem u njegovo rodno selo. Kod vlastelina upoznaje ljepuškastu Melvinu. Prizna joj da ju ljubi, a ona odbije zbog „crne haljine“.

Lovro oboli zbog tuge. Ispovjedi se prijatelju kanoniku koji ga „odredi“ i pusti u svijet.

Na putu kući ugleda Malvinu s nekim drugim tipom.

Majka mu je razočarana. Oproštaj od obitelji. Odlazi u grad potražiti kanonika za pomoć.

Kanonik mu nađe posao kod vladina predsjednika da mu poučava sina. Lovri se jako sviđa posao.

Preporod Lovrina klonula duha. Na zabavi susreće udanu Malvinu. Malvina je nesretna u braku. Prepirka i međusobno zadirkivanje Malvine i Lovre.

Lovro se izmirio s rodbinom i obitelji.

Smrt kanonika rastužila Lovru. Minula ljubav za Malvinom.

Lovro se zahvali grofu za gostoprimstvo i uz grofovu pomoć priprema se za „istraživanje Istoka“. Iako uz odlične rezultate na ispitima, ne uspjeva.

Odluči biti učiteljem. Muči ga i dosađuje čekanje priznanja za postanak profesora. Grof zbog bolesti otputuje na godinu dana. Lovro se za to vrijeme vraća kući. Odbijena zamolba za posao profesora. Lovro zbog toga oboli. Kad mu postane bolje, otac mu reče da će o nj trošku u Beč na školovanje.

Financijske muke u Beču; otac ga više ne može financirati. Kasnije odlazi u Prag (povratak na početak početka Šenoine priče o Lovri) na daljnje školovanje. Priča sa Šenoom da žali što nije ostao raditi kod oca na zemlji; da mu ne treba znanje. Lovro se žali Šenoi zbog novčanih problema. Lovrin uzbudljiv život sa Šenoom u Pragu.

Lovrino čudno ponašanje, „kao da se zaljubio, a ljubavi se odrekao“ (osim „one bez obveza“).

Preselio se sa Šenoom u neki hotel. Sprijateljili se s Macanom. Lovro sve odsutniji u financijskim računanjima.

Lovro Šenou upoznaje sa slovenskom obitelji gdje je upoznao djevojku Minku. Šenoa prepozna da je Minka stara usidjelica.

Lovro kazuje Šenoi da se ženi. Sve je više u pripremama za brak. Šenoi se to baš i ne sviđa. Lovro kasnije saznaje da su računi mladenkina oca mutni (nema baš love). Razgovara o tom sa Šenoom i prihvaća nj savjet. Raskida zaruke. U sebi je nesretan.

Sretno je položio sve ispite. Pridružuje im se hrvatski svećenik Antun koji je isto došao položiti ispite. Ostali ga poučavaju jer ne zna baš puno. I on uspijeva položiti ispite. Lovro dobiva posao u nekoj hrvatskoj gimnaziji. Rastanak sa Šenoom.

Lovrin skandal s nekom ženskom koja ga je odbila i nj odlazak da predaje u Dalmaciji. Treba se ženiti bogatom Dalmatinkom koju mu je još svećenik Antun bio predložio. Ali, njezin stric (bogat) saznao je da je Lovro financijski propao i ne da mladu. Lovro si britvom prereže grkljan.

 

 

ACTA EST FABULA!

 

A. Šenoa: „Prijan Lovro“

Svakako pročitajte lektiru! Ovo su kratke smjernice za jednostavnije shvaćanje knjige.

©AnjaWork Co.™ 2005./06. All rights reserved.