Make your own free website on Tripod.com

Home

Lektire

N. V. Gogolj: „Kabanica“

Svakako pročitajte lektiru! Ovo su kratke smjernice za jednostavnije shvaćanje knjige.

©AnjaWork Co.™ 2005./06. All rights reserved.

 

 

„KABANICA

 

Nikolaj Vasiljevic Gogolj

 

 

Opis odnosa s kolegama na poslu titularnog savjetnika Akakija Akakijeviča Bašmačkina. On je predan poslu, a drugi ga stalno zadirkuju.

Opis normalnog života jednog činovnika i života Akakijeviča, koji počiva u spisima. Opis Akakijevičeve jadne, izlizane kabanice. Odnosi ju krojaču Petroviču na popravak. Petrovič kaže da nema druge nego šiti novu, što će on učiniti za 150 rubalja. Akakijevičeva odricanja da bi si priuštio novu kabanicu. Kupnja najboljih materijala. Ponos novom kabanicom. Ponosno odlazi na čajanku kod nekog bogatog pomoćnika predstojnika odjela.

Na povratku kući dvojica ga pretuku i otmu mu kabanicu. Shrvan, sutradan odlazi do načelnika policije (visoke ličnosti). Ne dobiva nikakvu pomoć.

Od velike hladnoće i izbezumljenosti pada u tešku vrućicu. Liječnik kaže da neće preživjeti. Akakijevič vidi priviđenja – sve se vrti oko kabanice. Ubrzo umre.

Nakon nekog vremena ispod Kalinkina mosta pojavljuje se mrtvac koji traži kabanicu i skida kapute sa svakog prolaznika koji mu se nađe na putu – radi se o Akakijeviču.

Visoka ličnost osjeća grižnju savjesti zbog Akakijeviča. Da se oraspoloži, odlazi kod prijatelja na druženje. Odluči svratiti do prijateljice Karoline Ivanovne. Na putu dotamo, presretne ga Akakijevič i otme mu kabanicu. Otad se više nije čulo za slučajeve o otimanju kabanica.

 

 

ACTA EST FABULA!

 

N. V. Gogolj: „Kabanica“

Svakako pročitajte lektiru! Ovo su kratke smjernice za jednostavnije shvaćanje knjige.

©AnjaWork Co.™ 2005./06. All rights reserved.